пʼятницю, 29 квітня 2011 р.

Очеретяний Кіт - творчий портрет

О. Євтушенко, «Рок-око»

Одного разу вінницький гурт "Очеретяний кіт" вирішив грати і співати так, як живеться, спосіб життя і світосприйняття максимально природньо переплавляючи у слова і звуки. Рішення це було прийнято внаслідок спостережень за колегами-музикантами, що погналися за кон ’юктурою і втратили своє обличчя.

Між першим і другими альбомами "Очеретяного кота" лежить відстань, яка дорівнює музичній еволюції. Якщо дебютна робота "Манія" являє собою психоделічно-ембіентний експеримент з похмуро-туманним кліматом, то другий – "Коломийки" – це суцільний фольк-роковий драйв.

Так сталося, що музиканти націлилися відшукати справжній автентичний український "грув" – той пульсуючий стан який заводить і "зносить дах".

Лідер-вокаліст Роман Кріль:
- Щоб усе з’ясувати, я поїхав у Карпати до діда Юри навчитися грати коломийки. До речі: на альбомі дід присутній із своїми репліками, награваннями і власними коломийками. Ми швидко зробили альбом, оскільки були обмежені в студійному часі – з однієї сторони, а з іншої – вчасно впіймали той особливий стан трансу коломийкового. Потім ми побачили, що, приміром, група "Гуцул Каліпсо" з Чернівців робить це професійніше за нас і ми почали шукати джерел натхнення у себе на Вінничині. Багато сіл обходили-об’їздили, багато цікавого почули. Зрештою, зупинились на чумацьких піснях. Це – дивовижний матеріал."

Новий альбом "Мандрівка в Косаківку" складається з чумацьких народних пісень, коломийок і авторських пісень Романа Кріля, Анатолія Секретарьова і Володимира Войчишина. Суміш двох фактур: автентичної і урбаністичної у специфічному аранжуванні з наголосом на м’якому акустичному звучанні дає новаторський присмак чогось дуже рідного, домашнього, теплого. Між тим, "Очеретяний кіт" дуже легкий на під’йом: їх нерідко можна почути в столиці, на фестивалях "Країна мрій", "Мазепа-Фест", "Шешори". До останнього вних особливе ставлення, бо там почуваються максимально комфортно.

Оригінал

Немає коментарів:

Дописати коментар