пʼятницю, 16 червня 2017 р.

Медея

Одна із самих загадкових пісень “Очеретяного Кота”. Трохи зрозумілішими стають давньогрецькі відсилки, якщо взяти до уваги проект вистави “Піфагор”, частиною якої була ця пісня (про цей проект розповідає Роман Кріль отут). Це дає натяки на те, чого тут згадується математика, руно, Медея і минулі часи. Сам Піфагор - це ліричний герой, програміст (очевидно з Вінниці), який знаходиться у пошуках себе. Вперше включена у Демидівський альбом, але текст у альбомі “Налягай на весла” трохи скорочений, що, можливо, робить пісню більш зрозумілою (чи може це тільки так здається).



Роман Кріль у "Демидівському альбомі" давав такий коментар до цієї пісні: "Пісня, друга в Демидівському альбомі, мадрівка сучасного Ясона незовсім зрозуміло куди але за річчю важливою, скоріш за все (золоте руно). Рушає він з Демидівки через Браїлів до Жмеринки, а там сідає на потяг, команди в нього немає, але є надія на те що все може змінитися. Ключова фігура це ясно Медея. Саме вона є провідником до цілі. Але ми знаємо чим закінчилося подружнє життя Ясона та Медеї. Ясон пішов до іншої, Медея з пересердя вбила їх дітей і т.д. Ціна перемоги чи доходження до мети, повинна сприяти відмові від мети, чи все ж таки варто усвідомлювати наслідки деяких вчинків (ну і далі волевий ресурс, аскеза, цигун медетація та йога) :)
Річ записана в Демидівці , звук витягнутий Р. Горіним, текст на мою думку трохи перевантажений в другій частині, на концертах я скорочую текст".


Медея
Слова і музика - Роман Кріль
Браїлів, цегла, доброго дня
Минулого травня,
Закинутий в кут, чекає забута:
Коли, коли, коли?..
Треба хоча б ці хащі підмести.
Зробити шлях в бур'янах

В пошуках руна,
Може, допоможе вона -
Медея! Ідея!
Де я, мамо? Де ми є?

Підсів до провідника -
Нема квитка,
Мати-мате-математика.
Щира мова, кремезні грати.

Відкриті світу півкулі
Ваблять в часи минулі, -
Куля чи стріла?.. Зауваження:
Палива нема, палива нема!
Кави, кави!

В пошуках руна,
Може, допоможе вона, -
Медея! Ідея!
Де я, мамо? Де ми є?

Варіант з альбому "Налягай на весла", 2017

А це варіант з Демидівського альбому:


Текст цього варіанту начебто є на сайті pisni.org.ua.

Немає коментарів:

Дописати коментар